Werken voor strijkorkest (met piano) van Hans Scheepers
Werken voor symfonieorkest
Werken voor strijkorkest


Werken voor strijkorkest van Hans Scheepers

De op deze pagina vermelde composities en arrangementen voor strijkorkest (met piano) gaan uit van een persoonlijke visie op het vanaf jonge leeftijd samenspelen in orkestverband. Plezier in het samen musiceren en speelbaarheid van het materiaal zijn de belangrijkste items. De bezetting voor de combinatie van strijkorkest met piano bestaat uit: eerste, tweede en derde viool, cello, contrabas en een ondersteunende pianopartij. (U treft ook een optionele altviool-partij aan, dit is echter geen zelfstandige partij, maar deze is in het algemeen gelijk aan de derde viool partij). De pianopartij heeft een begeleidende functie. Het materiaal is zeer geschikt voor elementair ensemblespel en klankontwikkeling. De partijen zijn aantrekkelijk om te spelen en de muziek is voor kinderen zeer begrijpelijk. De derde vioolpartij is over het algemeen iets eenvoudiger dan de eerste en de tweede zodat alle orkestleden op hun eigen niveau kunnen participeren in het geheel. De composities en arrangementen voor strijkorkest met piano zijn ingedeeld in twee niveaus: Niveau A: indicatie twee lesjaren, alle vioolpartijen in de eerste positie; Niveau B: indicatie drie lesjaren in de eerste vioolpartij ook derde positie. De bezetting van werken voor strijkorkest zonder piano bestaat uit: eerste viool, tweede viool, altviool, cello en contrabas.


Ardeleana / Hans Scheepers (strijkorkest met piano)
Celebration / Hans Scheepers (strijkorkest)
Czardas / Hans Scheepers (strijkorkest met piano)
Divertimento aan het IJ / Hans Scheepers (strijkorkest)
Fun2Play / Hans Scheepers (strijkorkest met piano)
Let's play a Happy Tune / Hans Scheepers (strijkorkest met piano)
Little Story / Hans Scheepers (strijkorkest met piano)
Little Symphony / Hans Scheepers (strijkorkest)
Ouverture / Hans Scheepers (strijkorkest met piano)
Rondeau / Henry Purcell / arr. Hans Scheepers (strijkorkest) 
Scales and Arpeggios / Hans Scheepers (strijkorkest met piano)
Snarenspel ('Playful Strings') / Hans Scheepers (strijkorkest)
Symphony / William Boyce / arr. Hans Scheepers (strijkorkest)
Toccata /
Hans Scheepers (strijkorkest)
Twee Volksmelodieën uit Transsylvanië / Hans Scheepers (strijkorkest met piano)
Variaties aan het IJ / Hans Scheepers (strijkorkest)
Zonnestein Symfonie / Hans Scheepers (strijkorkest met piano)

TTT
Divertimento aan het IJ / Hans Scheepers (strijkorkest) I
partituur

Divertimento aan het IJ werd door Hans geschreven ter gelegenheid van de Sinfonietta Strijkersdag 2013, die plaats vond in het Muziekgebouw aan t'IJ. In de partituur is een pianopartij opgenomen voor studie-doeleinden en/of het ontbreken van de contrabas.

Niv. C

Tijdsduur: ± 9.00 min. Prijs: € 134,- Bestelnummer: (15.SO542)
TTT
Toccata / Hans Scheepers (strijkorkest) I
partituur

Een vrolijk en uibundig speelstuk waarin alle strijkers aan bod komen.

Niv. C

Tijdsduur: ± 3.00 min. Prijs: € 84,- Bestelnummer: (15.SO541)
TTT
Variaties aan het IJ / Hans Scheepers (strijkorkest) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Hans componeerde Variaties aan het IJ voor de Sinfonietta Strijkersdag die op 11 april 2010 plaats vond in het Muziekgebouw aan t'IJ. Om een indruk van deze dag en van de Variaties aan het IJ te krijgen, kunt u op internet kijken bij de volgende link: http://www.youtube.com/watch?v=qNJxHbjHeX0

Niv. D

Tijdsduur: ± 13.30 min. Prijs: € 144,- Bestelnummer: (12.SO493)
TTT
Snarenspel ('Playful Strings') / Hans Scheepers (strijkorkest) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Snarenspel ('Playful Strings') werd gecomponeerd in opdracht van Kunstfactor in het kader van het project 'Windkracht 6' dat als doel heeft de kinderen van de basisschool met de muziekinstrumenten vertrouwd te maken. Dit gebeurt in de vorm van het zogeheten 'PEP pakket'. In deze compositie worden de instrumenten van het strijkorkest in drie korte delen voorgesteld: 'Snaren stemmen', Snaren zingen' en Snaren dansen'. De première van Snarenspel werd door het Hilversumse Cuypersensemble o.l.v. Jouke van der Leest verzorgd. Ook tekenen zij voor de CD-opname voor het PEP-pakket.

Niv. D

Tijdsduur: ± 5.40 min. Prijs: € 124,- Bestelnummer: (08.SO395)
TTT
Rondeau / Henry Purcell / arr. Hans Scheepers (strijkorkest) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Rondeau van Henry Purcell is een kort werk uit de Engelse barok waarin het statige rondo thema afgewisseld wordt door meer lyrische passages.

Niv. C

Tijdsduur: ± 2.20 min. Prijs: € 74,- Bestelnummer: (08.SO379)
TTT
Symphony / William Boyce / arr. Hans Scheepers (strijkorkest) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Symphony van William Boyce is een kort werk uit de Engelse barok, waarin de eerste en tweede violen een fraaie dialoog voeren.

Niv. C

Tijdsduur: ± 3.15 min. Prijs: € 74,- Bestelnummer: (08.SO378)
TTT
Czardas / Hans Scheepers (strijkorkest met piano) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Czardas, met de fraaie ondertitel Me, my cello and friends is een fantasie voor strijkorkest met piano, waarin de cellisten een prominente rol vervullen. Na een korte introductie speelt de cellogroep het czardas thema dat later door de violen wordt overgenomen.

Niv. B

Tijdsduur: ± 3.30 min. Prijs: € 94,- Bestelnummer: (08.SO377)
TTT
Fun2Play / Hans Scheepers (strijkorkest met piano) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Dit stuk biedt wat de titel doet vermoeden: het is een vrolijke fantasie in musicalachtige sfeer, met pakkende thema’s waarin alle partijen volop aan bod komen.

Niv. B

Tijdsduur: ± 5 min. Prijs: € 104,- Bestelnummer: (08.SO376)
TTT
Celebration / Hans Scheepers (strijkorkest) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Celebration werd voor het eerst uitgevoerd tijdens het slotconcert van de Iordens Viooldagen 2006. De vier componisten die in dit werk naar voren komen, Mozart, Pachelbel, Schumann en Shostakovich, hebben allen iets te maken met het jaar 2006. Om de verjaardag van deze beroemdheden te vieren zijn behalve hun eigen thema’s ook Lang zal ze leven en Happy birthday te horen.

Niv. D

Tijdsduur: ± 5.20 min. Prijs: € 124,- Bestelnummer: (08.SO372)
TTT
Little Symphony / Hans Scheepers (strijkorkest) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Little Symphony is een driedelig werk waarin allerlei facetten van het samenspel aan bod komen. Ritmische en lyrische passages wisselen elkaar af. De delen zijn Allegro molto, Adagietto en Giocoso. De eerste en tweede violen treden afwisselend op de voorgrond. Vooral in het Adagietto spelen de tweede violen een belangrijke rol. Little Symphony wordt afgesloten met een vrolijke jig.

Niv. C

Tijdsduur: ± 6 min. Prijs: € 104,- Bestelnummer: (07.SO350)
TTT
Ardeleana / Hans Scheepers (strijkorkest met piano) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Deze compositie is gebaseerd op een Roemeense volksmelodie. Geheel volgens de gebruikelijke Roemeense speeltradities wordt het tempo naar het slot opgevoerd, waarmee de climax bereikt wordt.

Niv. B

Tijdsduur: ± 1.40min. Prijs: € 74,- Bestelnummer: (05.SO280)
TTT
Twee Volksmelodieën uit Transsylvanië / Hans Scheepers (strijkorkest met piano) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Deze twee melodieën uit Transylvanië geven een indruk van de enorme rijkdom van de Roemeense volksmuziek. In het eerste deel, Mocirita cu Trifoi, nemen de cello's een prominente plaats in. Het tweede deel, Hategana, is een melodie uit de regio Hatec. Hier krijgen de violisten alle gelegenheid om hun virtuositeit te etaleren.

Niv. B

Tijdsduur: ± 3.45 min. Prijs: € 94,- Bestelnummer: (05.SO279)
TTT
Zonnestein Symfonie / Hans Scheepers (strijkorkest met piano) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Zonnestein is de naam van de oude dependance van de Muziek – en Dansschool in Amstelveen waar het Tweede Strijkorkest van de school jarenlang wekelijks repeteerde. De Zonnestein Symfonie, een hommage aan deze bijzondere plek, is geschreven in een eendelige symfonische vorm. Het eerste thema, in G wordt geïntroduceerd door de eerste violen. Het tweede thema, in D is voor het eerst te horen in de cello’s. Vanaf de doorwerking zijn beide thema’s in alle partijen te horen.

Niv. B

Tijdsduur: ± 3.20 min. Prijs: € 84,- Bestelnummer: (05.SO278)
TTT
Little Story / Hans Scheepers (strijkorkest met piano)  I
geluidsvoorbeeldpartituur

Een speelse fantasie bestaande uit een aaneenschakeling van aanstekelijke tunes, die afwisselend in alle stemmen te horen zijn.

Niv. B

Tijdsduur: ± 4.15 min. Prijs: € 84,- Bestelnummer: (05.SO277)
TTT
Scales and Arpeggios / Hans Scheepers (strijkorkest met piano)  I
geluidsvoorbeeldpartituur

Scales and Arpeggios is een soort van speelse etude geschreven in een rhapsodische vorm. Een korte introductie introduceert het hoofdthema wat in feite de toonladder van G is. Na het eerste toonladdergedeelte spelen de eerste en tweede violen drieklanken van G en D terwijl de derde violen daar hun eigen melodie doorheen spelen. Hierna klinkt de toonladder van e kleine terts gevolgd door een korte climax die leidt naar de recapitulatie in G. Scales and Arpeggios is zeer goed te gebruiken voor de ontwikkeling van het detaché.

Niv. B

Tijdsduur: ± 4.15 min. Prijs: € 94,- Bestelnummer: (05.SO276)
TTT
Ouverture / Hans Scheepers (strijkorkest met piano) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Ouverture is een stuk dat altijd geschikt is om een nieuw seizoen mee te beginnen. Er zijn drie hoofdthema’s. Een speelse introductie waarin alle partijen een voor een worden geïntroduceerd gaat direct over in het eerste thema. De ritmische structuur is eenvoudig waardoor het ensemblespel snel in balans is.

Niv. A

Tijdsduur: ± 2.45 min. Prijs: € 84,- Bestelnummer: (05.SO275)
TTT
Let's play a Happy Tune / Hans Scheepers (strijkorkest met piano) I
geluidsvoorbeeldpartituur

Een kort en vrolijk stuk dat zeer geschikt is om een optreden mee te beginnen. De melodie klinkt door alle vioolpartijen heen. De cello’s en de piano zorgen voor een swingende begeleiding.

Niv. A

Tijdsduur: ± 1.30 min. Prijs: € 74,- Bestelnummer: (05.SO274)
TTT

 


Werken voor symfonieorkestCredo / Co Vriend (symfonieorkest/orgel en koor SATB)
De gelaarsde kat / Dirk van der Niet (symfonieorkest en vertelstem)
Fantasie voor twee hobo's en orkest / Andreas van Zoelen
K(r)oningsmars / Willy Hautvast

Missa Amicitiae / Co Vriend (symfonieorkest en koor SATB )
Requiem / Co Vriend (vier zangsolisten SATB, gemengd koor SATB en symfonieorkest)
The Swan of North Forest / Willy Hautvast (althobo en klein symfonie-orkest)
Three Romances for Oboe and Chamber Orchestra / Robert Schumann / arr. Rolf Knap

 

Credo / Co Vriend (symfonieorkest/orgel en koor SATB) I
partituur

Om de kerkdienst niet te lang te laten duren, heeft de componist de mis Missa Amicitiae (bestelnummer 99.SO46) oorspronkelijk niet voorzien van een Credo. Voor concertante uitvoeringen heeft hij in 2018 alsnog een Credo gecomponeerd. Dit Credo bestaat uit twaalf verzen (de twaalf geloofsartikelen) met elk een eigen karakter. Het Credo kan ook zelfstandig worden uitgevoerd. De bedragen die tussen haakjes staan, zijn de prijzen wanneer u dit Credo samen met Missa Amicitiae bestelt. De volleditge set voor koor en orkest bestaat uit: 2 partituren + orkestpartijen + orgelpartij + 20 zangstemmen. Ook verkrijgbaar voor koor en orgel.

Niv. C/D 

Tijdsduur: ± 13 min. Prijs: € 214,- (€ 164,-)
Prijs: € 114,- (€ 84,-)
Bestelnummer: (19.SO572) SATB + symfonieorkest
Bestelnummer: (19.ZO572) SATB + orgel
TTT
De gelaarsde kat / Dirk van der Niet (symfonieorkest en vertelstem) I
partituur

De gelaarsde kat is een sprookje dat - voor zover bekend - in de eerste helft van de zestiende eeuw gepubliceerd werd door Giovanni Francesco Straparola. De meest bekende versie is die van de Franse schrijver Charles Perrault, gepubliceerd in 1697. Zonder de inhoud wezenlijk te veranderen, heeft Dirk de tekst vrijelijk herschreven, toegesneden op de door hem gecomponeerde muziek en de doelgoep 'jonge kinderen'. De muziek leent zich ook bijzonder goed voor ballet. Orkest Toonkunst Bussum o.l.v. Yiorgio Moutsiaras en vertelster Louise Römer verzorgden de zeer succesvolle première in het boordevolle theater Spant! te Bussum. Leerlingen van Dansstudio Van Harten zorgden voor een sprankelend ballet dat naadloos bij de muziek aansloot. Het geheel werd door jong en oud zeer goed ontvangen. Ttijdens het Cultureel Festival Baarn werd het werk uitgevoerd door Symfonisch Collectief Nederland o.l.v. Henk de Graaf met vertelster Mylou Mazali en ballet verzorgd door Rani Arts i.s.m. balletschool Marut Jorquera. U kunt luisteren naar de gehele live-opname van deze uitvoering.

Niv.C  

Tijdsduur: ± 26 min. Prijs: € 254,- Bestelnummer: (17.SO562)
TTT
Three Romances for Oboe and Chamber Orchestra / Robert Schumann / arr. Rolf Knap I
geluidsvoorbeeldpartituur

Dit arrangement van Drei Romanzen für Oboe und Klavier voor hobo en kamerorkest is in de huidige vorm in 1960-1961 in tot stand gekomen. Over de idee tot orkestratie valt het volgende te melden: Haakon Stotijn, solohoboïst van het Concertgebouworkest: 'Er is onder hobosolisten grote behoefte aan solo- met orkest literatuur, uit de romantische periode!'; Cees J. van der Kraan, plaatsvervangend solohoboïst van het Concertgebouworkest: 'Hoewel de pianozetting van Schumann werkelijk volmaakt prachtig is; kan ik mij voorstellen dat een orkestratie van deze drie romancen, indien goed gekwalificeerd geïnstrumenteerd, wetenschappelijk verantwoord is.' Karel Mengelberg, componist en dirigent: 'De drie Schumann-romancen, die ook wel met klarinet of viool werden uitgevoerd, lenen zich mijns inziens uitstekend tot een solo met orkestbegeleiding'. Rolf Knap: 'Nu, vele jaren later, ben ik er nog steeds van overtuigd; dat deze bezetting met klein orkest goed bij Schumann past en géén afbreuk doet aan het intieme karakter van de schitterende muziek van deze boekhandelaarszoon, die leefde van 8 juni 1810 - 29 juli 1856.'

Niv.D  

Tijdsduur: ± 10.30 min. Prijs: € 134,- Bestelnummer: (17.SO560)
TTT
K(r)oningsmars / Willy Hautvast I
partituur

Een vrolijke mars met citaten van vaderlandse liederen, geschreven in 2013 ter gelegenheid van de troonswisseling/koningsdag.

Niv. C  

Tijdsduur: ± 3.30 min. Prijs: € 74,- Bestelnummer: (13.SO514)
TTT
The Swan of North Forest / Willy Hautvast (althobo en klein symfonie-orkest)I
partituur

De titel voor deze aan Wil Senden (mede-oprichter Mansarda-Sintra muziekuitgaven) opgedragen compositie, is ontleend aan de naam van de straat waar Wil woont. Willy Hautvast hoopt dat deze compositie, geinspireerd op The Swan of Tuonela van Sibelius, er toe leidt dat Wil Senden weer veel fraaie klanken uit zijn althobo laat stromen.

Niv. C  

Tijdsduur: ± 6.20 min. Prijs: € 104,- Bestelnummer: (11.SO485)
TTT
Fantasie voor twee hobo's en orkest / Andreas van ZoelenI
partituur

Gecomponeerd in het kader van het project LenteWind 2007 en opgedragen aan het orkest 'Toonkunst Bussum', haar dirigent Marion Bluthard en de solisten Magda Nip en Wil Senden.

Niv. C  

Tijdsduur: ± 6.30 min. Prijs: € 104,- Bestelnummer: (07.SO336)
TTT
Requiem / Co Vriend (vier zangsolisten SATB, koor SATB en symfonieorkest) I
partituur

De componist heeft zich door de dramatische tekst van het Requiem laten inspireren tot een zowel voor de toehoorders als de uitvoerders boeiende, maar tevens zeer toegankelijke compositie. Wordt geleverd met 20 koorpartijen.

Niv. D 

Tijdsduur: ± 30 min. Prijs: € 394,-

Bestelnummer: (03.SO172)
TTT
Missa Amicitiae / Co Vriend (symfonieorkest/orgel en koor SATB) I
partituur

Een vierdelige, in het Latijn gezongen mis voor symfonieorkest en gemengd koor. De mis is in diverse zettingen reeds uitgevoerd in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland  en mag daarom met recht “Mis voor Vrienden” genoemd worden. De delen zijn: Kyrie, Gloria, Sanctus/Benedictus en Agnus Dei. De volleditge set voor koor en orkest bestaat uit: 2 partituren + orkestpartijen + orgelpartij + 20 zangstemmen. Ook verkrijgbaar voor koor en orgel. De mis kan optioneel uitgebreid worden met het Credo, bestelnummer 19.SO572

Niv. C/D 

Tijdsduur: ± 15 min. Prijs: € 234,-
Prijs: € 144,-
Bestelnummer: (99.SO46) SATB + symfonieorkest
Bestelnummer: (99.ZO46) SATB + orgel
TTT

 

Werken voor strijkorkest

Night on the Bare Mountain / Modeste Mussorgsky / arr. Hendrik Jan Lindhout (strijkorkest of strijkkwintet)
Zelomaniana / Rolf Knap (hobo en strijkorkest)

Night on the Bare Mountain / Modeste Mussorgsky / arr. Hendrik Jan Lindhout (strijkorkest of strijkwintet)  I

partituur en geluidsopnamepartituur en geluidsopnamepartituur en geluidsopname

De oorspronkelijke schetsen van dit onvoltooide werk zijn van de hand van Modeste Mussorgsky (1839-1881). De nacht op de kale berg is bekend geworden door de orkestversie die Nikolai Rimski-Korsakovs maakte in 1886 op basis van deze schetsen. De titel verwijst naar de Russische folklore: op St. Jan's avond (23 juni, de langste dag of 'midzomeravond') komen Tchernobog (Satan) en zijn heksen, tovenaars en kwade geesten bij elkaar op de Kale Berg bij Kiev.
Live-opname Monward Consort

Niv. E

Tijdsduur: ± 12 min. Prijs: € 84,- Bestelnummer: (19.E573)
TTT
Zelomaniana / Rolf Knap (hobo en strijkorkest) I
hobo en strijkorkest

Zelomaniana betekent iets als 'morgen vlijtig zijn'. Rolf componeerde dit werk voor hobo en piano. Die oorspronkelijke versie werd in het najaar van 1976 uitgevoerd in de Willem Pijper zaal te Rotterdam, tijdens het Gaudeamus-concours. Uitvoerenden waren de Engelse hoboïst John Anderson en zijn pianist-begeleider. Later instrumenteerde Rolf het werk voor hobo en strijkorkest. Het werk kreeg daardoor dusdanig meer glans, dat het de oorspronkelijke versie overtrof. Vandaar de subtitel 'materiam superabat opus', hetgeen betekent: 'het werk overtrof de grondstof'. In 1987 werd Zelomaniana uitgevoerd door hoboïst Hendrik Jan Brethouwer, Deze uitvoering in de Engelse Kerk op het Begijnhof te Amsterdam, werd uitgezonden door Radio Amsterdam en de Concertzender. De in het werk genoteerde cadens is van de hand van Hendrik Jan. Het staat de uitvoerende hoboïst vrij om te kiezen voor deze of een eigen cadens.

Niv. E 

Tijdsduur: ± 5 min. Prijs: € 134,-

Bestelnummer: (18.SO569)
TTT